Mewian Welsh

Elyana DawnNIMI: Elyana Dawn "Elyana" KASVATTAJA: Paraatiponit, dani
ROTU & SKP. Welsh cob, tamma OMISTAJA: Meow VRL-10122
VÄRI, SKK. 145cm KOTITALLI: Mewian Welsh
REKISTERINUMERO: VH12-026-0091 PAINOTUS: Koulupainotus
SYNTYNYT: 17.10.2011 KOULUTUSTASO: He A, vaativa valjakko
IKÄÄNTYMINEN: Oma (täyttää 4v 17.02.2012) ARVONIMET: YLA2, VWY-III

Palkittu 15.08.2013 YLA-tilaisuudessa:
30 + 32 + 26 + 34 = 122p. YLA2

Palkittu 25.08.2013 VWY-tilaisuudessa:
5,5 + 5,5 + 4 + 21 + 3 = 39p. VWY-III

Luonne

Yleisesti ottaen Elyana on hyvin energinen neiti, jolta löytyy älyä välillä vähän liiankin kanssa. Liiallisella älyllä tarkoitan siis sitä, että tamma osaa muunmuassa halutessaan karata laitumelta tai tarhasta, mutta onneksi tätä ei ole tapahtunut kovinkaan usein. Toisaalta taas Elyanan älyllisistä lahjoista on myös apua, sillä tamma oppii uudet asiat erittäin nopeasti ja mielellään. Tämän neidin kanssa toimiessaan kannattaa siis varautua keksimään Elyanalle älyllisiä tehtäviä aina silloin tällöin, jottei tamma täysin kyllästy samojen asioiden toistamiseen päivästä toiseen. Elyanan kanssa toimiessaan tulee myös hyvin usein miettineeksi, että olisiko parempaa yhdistelmää vanhemmiksi voinut keksiä, sillä tamman energisyys ja älynlahjat sopivat erinomaisesti yhteen, joten tamman luonne on mitä mahtavin.

Hoidettaessa Elyana tuntuu välillä tietävän itse paremmin missä järjestyksessä hoitotoimenpiteet pitäisi suorittaa ja jos hoitaja tekee jotain niin sanotusti väärässä järjestyksessä, alkaa tamma mulkoilemaan hoitajaansa hämmästyneen ilmeen kera. Varsinaisesti tammaa ei haittaa väärässä järjestyksessä hoidetut asiat, mutta onhan se tottakai Elyanallekin selkeämpää, jos kaikki tehdään joka kerta samassa järjestyksessä. Tamman energisyys saattaa välillä tulla hoidettaessakin esiin, sillä tamma alkaa herkästi steppailemaan mikäli hoitajalla menee liian kauan tehtävissään. Mitään steppailemista pahempaa tämä tamma ei kuitenkaan tee, joten hoitajan ei tarvitse pelätä henkensä puolesta, vaikka aikaa menisikin hiukan normaalia kauemmin. Elyanalla ei myöskään ole erityisempiä inhokkihoitotoimenpiteitä, vaan kaiken saa hoidettua samalla tavalla ilman pullikointia tai irvistelyä. Tämän tamman hoitamisessa on myös se ihana puoli, että Elyanan kanssa voi kokemattomampikin hevostyttö opetella hevosenhoidon saloja ilman, että tarvitsee pelätä tekevänsä virheitä.

Talutettaessa Elyanan energisyys näkyy sen verran, ettei tamma todellakaan tahdo löntystellä hitaasti ja rauhallisesti, vaan paikasta toiseen tulisi sen mielestä siirtyä mahdollisimman ripeästi ilman turhia viivytyksiä. Jos taluttaja ei viivyttele turhia, ei minkäänlaisia ongelmia pitäisi ilmetä tässäkään tilanteessa. Tästä ripeydestä johtuen tamma ei jaksa pysähdellä jokaisen ruohomättään ääreen, vaan matkaa voi jatkaa reippahasti määränpäähän asti.

Kuljetettaessa tämä tamma käyttäytyy äärimmäisen kauniisti energisyydestään huolimatta, mutta traileriin kiinnittämisen kanssa saa olla äärimmäisen tarkka, sillä tämä kahlekuningatar osaa valitettavasti irroittaa kiinnitykset mikäli niitä ei tehdä huolella. Muutamaan otteeseen on jo meinannut käydä huonosti, kun Elyana onkin ollut trailerissa ovia avattaessa. Muuten ei Elyanan kuljettamisessa ole mitään hankaluuksia, joten kunhan kiinnitykset ovat kunnossa, onnistuu kuljetuskin ongelmitta.

Ratsastettaessa Elyanan älylliset lahjat pääsevät oikeuksiinsa ja ratsastajakin tajuaa hyvin pian tamman selkään kipuamisen jälkeen, ettei ole tekemisissä minkään tyhmän eläimen kanssa. Tämä neiti nimittäin ymmärtää pienimmistäkin avuista, mitä ratsastaja haluaa. Elyana myös toimii juuri sen mukaisesti mitä siltä pyydetään. Tämän tamman kanssa on todellakin ilo treena ja valmentautua, sillä kaikki sujuu kuin tanssi. Tamman nopean oppimiskyvyn vuoksi tamma voisi kilpailla vaativammallakin tasolla, mutta omistajansa ei halua lähteä turhaan sekoittamaan tammamamman arkea nykyistä enempää.Sukutaulu

i. Edfeir Rhodrey
wD
ii. Maginylous
evm
iii. P. Fagyr
evm
iie. Wilgright
evm
ie. Fomglynn Kailyn
evm
iei. Nhoru
evm
iee. Wryden
evm
e. Eileanor
wD
ei. Rhaeadr Tewdwr
evm
eii. Rhaeadr Trystan
evm
eie. Dyfed Lilwen
evm
ee. Eibhleann
evm
eei. Gwynedd Hergest
evm
eee. Eirianwen
evm

Isänemä Fomglynn Kailyn oli ruunikko, 139cm korkea welsh d-tamma, joka kisasi varsin menestyksekkäästi sekä esteratsastuksessa, että kouluratsastuksessa. Tämä suhteellisen hankala luontoinen neiti ei sopinut tosiaankaan kokemattomien käsiin, mutta oman tutun omistajansa käsissä Fomglynn Kailynista kuoriutui varsinainen kisakenttien kuningatar. Jälkeläisiä tämä tamma kerkesi saamaan elämänsä aikana yhteensä seitsemän kappaletta, ennen kuin kuoli 22-vuotiaana ähkyyn, jota ei valitettavasti saatu hoidettua yrityksistä huolimatta.

Isänemänisä Nhoru oli 137cm korkea, musta, Isosta-Britanniasta kotoisin oleva welsh d-ori, joka herätti erittäin komealla ulkomuodollaan huomiota missä tahansa Nhoru näyttäytyikin. Valitettavasti kisaponiksi tästä orista ei ollut minkään lajin saralla, sillä ori hermostui kaikesta hälinästä ympärillään ja apujen kuunteleminen häiriintyi joka ikinen kerta. Nhoru pärjäsi kumminkin näyttelyissä kohtuullisen hyvin ja ori palkittiinkin welshien kantakirjaustilaisuudessa ensimmäisellä palkinnolla.

Isänemänemä Wryden oli 137cm korkea, tummanruunikko, welsh d-tamma joka kisasi koko ikänsä omassa painotuslajissaan kouluratsastuksessa. Menestys kilpailuissa oli hyvin vaihtelevaa ja sijoitus riippuikin yleensä siitä, että millä tuulella Wryden sattui olemaan kilpailupäivänä. Siitoseläkkeelle tamma jäi 16-vuotiaana ja eläkkeen aikana tamma kerkesi saamaan yhteensä neljä jälkeläistä ennen kuin kuoli luonnollisesti vanhuuteen 25-vuoden iässä. Siitoseläkkeellä ollessaan Wryden ei kumminkaan ollut täysin toimettomana, vaan tamman kanssa käytiin näyttelyissä keräämässä lisämainetta.

Isänisä Maginylous oli 143cm korkea, tummanrautias welsh d-ori joka keräsi huomiota komealla ja rodunomaisella ulkonäöllään, sekä erinomaisella menestyksellään kouluratsastuksen saralla. Valutettavasti Maginylousin kouluratsun ura päättyi siihen että ori ontui jatkuvasti ja pahimmillaan ontuminen oli juurikin koulukisojen jälkeen. Ansaitulla kisaeläkkeellään Maginylous sai yhteensä viisitoista kappaletta jälkeläisiä, jotka varmistivat ettei orin nimi katoa ihan heti welshien suvuista.

Isänisänemä Wilgright oli rautias, 144cm korkea welsh d-tamma joka toimi elämänsä alkuajan menestyksekkäänä kouluratsuna, mutta joka siirtyi hienon rakenteensa ja sukunsa vuoksi siitokseen heti kun koulukisoista oli saavutettu haluttu määrä sijoituksia. Juurikin erinomaisen sukunsa ja rodunomaisen ulkonäkönsä vuoksi tämä tamma oli hyvinkin kysytty jalostukseen. Jälkeläisiä Wilgright kerkesikin saamaan jalostustamman uransa aikana yhteensä viisi kappaletta ja kaikki varsat varattiin jo lähes samantien astutuksen jälkeen.

Isänisänisä P. Fagyr oli tummanruunikko, 140cm korkea welsh d-ori jonka kisaura jäi varsin lyhyeksi sillä tämä ori ei tosiaankaan tuntunut soveltuvan minkään lajin kisaamiseen. P. Fagyr omisti kumminkin sen verran loistavan suvun ja ulkonäön, ettei astutuskyselyiden määrä jäänyt todellakaan pieneksi. Orin jälkeläislista kasvoikin siis erittäin pitkäksi ja valitettavasti jälkeläisten tarkka määrä ei ole edes tiedossa. Tiedossa on kumminkin sen verran, että suurin osa jälkeläisistä painottui kouluratsastukseen ja vain murto-osa painottui esteratsastukseen.

Emänisä Rhaeadr Tewdwr oli 154cm korkea, musta welsh d-ori jonka painotuslajina toimi kouluratsastus ja joka myös pärjäsi omassa lajissaan erittäin hyvin. Ori keräsi menestystä kansainväliselläkin tasolla ja jota harvemmin nähtiin kotimaansa kilpailuissa. Muutamissa valjakkokisoissakin käytiin Rhaeadr Tewdwrin kanssa kokeilemassa onnea, mutta niissä menestys ei ollut ihan niin hyvää kuin olisi voinut toivoa. Jälkeläisiä tämä kouluratojen kingi kerkesi saamaan yhteensä kymmenen kappaletta ennenkuin menehtyi vanhuuteen 24-vuotiaana.

Emänisänemä Dyfed Lilwen oli rautias, 152cm korkea welsh d-tamma joka toimi lähes koko elämänsä terapiaratsuna eräässä pienessä liikuntarajoitteisten lasten hoitokodissa. Tamma oli erittäin rakastettu poni juurikin lempeän ja varman luonteensa vuoksi ja suru olikin suuri kun Dyfed Lilwen menehtyi luonnollisesti vanhuuteen 27-vuoden iässä. Onneksi tämä neiti kerkesi kumminkin saamaan neljä kappaletta jälkeläisiä, jotka kaikki perivät emänsä leppoisan ja kiltin luonteen ja takasivat suvun jatkuvuuden.

Emänisänisä Rhaeadr Trystan oli musta, 153cm korkea syntyperäinen irlantilainen welsh d-ori joka kilpaili elämänsä aikana nimilleen erittäin menestyksekkään uran omassa lajissaan kouluratsastuksessa. Koska ori tosiaan oli lajissaan äärimmäisen hyvä ja koska herra nähtiin myös kansainvälisissä kisoissa, ei ollut montaakaan kouluratsastuspiireissä pyörivää joka ei olisi tiennyt Rhaeadr Trystanin nimeä. Kysyntää jalostukseen löytyi myös hiukan liiankin paljon, mutta onneksi orin omistaja osasi antaa oria jalostuskäyttöön vain rajoitetusti ja niinpä jälkeläisiä syntyi yhteensä vain viisi kappaletta.

Emänemä Eibhleann oli 143cm korkea, punaruunikko welsh d-tamma joka kilpaili nimiinsä erittäin menestyksekkään uran valjakkoajossa ja joka palkittiin valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla niin että ensimäisestä palkinnosta jäi puuttumaan vain kaksi pistettä. Laatuarvostelupalkinnon ansaitsemisen jälkeen Eibhleannin kanssa kokeiltiin myös muutamia koulukisoja, mutta niissä menestys ei valitettavasti ollut aivan toivotunlaista. Lyhyesti sanottuna tamma vietty hyvän ja menestyksekkään elämän kunnes kuoli luonnollisesti vanhuuteen 26-vuoden iässä.

Emänemänisä Gwynedd Hergest oli punarautias, 148cm korkea valjakkopainotteinen welsh d-ori joka ei käynyt kovinkaan monissa kilpailuissa, mutta menestyi sitäkin paremmin niissä vähissä kisoissa joissa herra nähtiin. Vaikka Gwynedd Hergestin kanssa ei käyty ikinä minkäänlaisissa laatuarvosteluissa eikä kantakirjauksissa, oli ori silti hyvin tunnettu welshpiireissä ja varsinkin valjakkopiireissä. Jälkeläisiä tämä herra saikin elämänsä aikana yhteensä kaksikymmentäyksi kappaletta, jotka kaikki pärjäsivät hyvin joko valjakkoajossa tai kouluratsastuksessa.

Emänemänemä Eirianwen oli punaruunikko, 144cm korkea welsh d-tamma jonka kanssa ei oikeastaan ikinä harrastettu mitään ihmeempiä. Periaatteessa tästä tammasta voisikin sanoa että se toimi ainoastaan omistajansa harrasteratsuna. Juurikin tästä harrastamattomuudesta huolimatta Eirianwenille ei kertynyt minkäänlaisia arvonimiä, eikä sitä myöskään palkittu mistään, mutta siitä huolimatta se kerkesi saamaan elämänsä aikana yhteensä kolme jälkeläistä jotka ovat pärjänneet ihan kohtuullisen hyvin omissa lajeissaan.Kilpailukalenteri

MATCH SHOW
02.04.2012 - kutsu, Ponitammat rakennekuvilla, PUN3
09.04.2012 - kutsu, Ponitammat rakennekuvilla, PUN2


11.05.2012 - villit (koulu) - He A - 2/24
12.05.2012 - villit (koulu) - He A - 2/24
15.05.2012 - villit (koulu) - He A - 2/24
10.06.2012 - villit (koulu) - He B - 3/25

15.06.2012 - KRJ - He A - 1/30
16.06.2012 - KRJ - He A - 1/30
17.06.2012 - KRJ - He A - 5/30
20.06.2012 - KRJ - He A - 6/50
22.06.2012 - KRJ - He A - 3/50
27.06.2012 - KRJ - He A - 7/50
18.08.2012 - KRJ - KN Special - 3/31
20.08.2012 - KRJ - KN Special - 2/31
11.09.2012 - KRJ - He A - 7/60
13.09.2012 - KRJ - He A - 6/60
02.10.2012 - KRJ - He A - 2/60
02.10.2012 - KRJ - He A - 2/60
04.10.2012 - KRJ - He A - 1/30
17.10.2012 - KRJ - He A - 3/40
17.10.2012 - KRJ - He A - 6/40
19.10.2012 - KRJ - He A - 2/40
20.10.2012 - KRJ - He A - 2/40
29.10.2012 - KRJ - He A - 3/60
01.11.2012 - KRJ - He A - 1/40
02.11.2012 - KRJ - He A - 2/40
03.11.2012 - KRJ - He A - 6/40
11.11.2012 - KRJ - He A - 5/60
14.11.2012 - KRJ - He A - 3/60
17.11.2012 - KRJ - He A - 2/40
18.11.2012 - KRJ - He A - 4/40
20.11.2012 - KRJ - He A - 3/40
21.11.2012 - KRJ - He A - 6/40
24.11.2012 - KRJ - He A - 2/40
07.12.2012 - KRJ - He A - 2/60
08.12.2012 - KRJ - He A - 2/60
09.12.2012 - KRJ - He A - 6/40
17.12.2012 - KRJ - He A - 6/40
19.12.2012 - KRJ - He A - 6/40
09.02.2013 - KRJ - He A - 3/40
11.02.2013 - KRJ - He A - 7/60
13.02.2013 - KRJ - He A - 1/40
15.02.2013 - KRJ - He A - 5/40
16.02.2013 - KRJ - He A - 4/40
18.02.2013 - KRJ - He A - 5/40
19.02.2013 - KRJ - He A - 2/40
27.02.2013 - KRJ - He A - 4/40
28.02.2013 - KRJ - He A - 2/40
03.03.2013 - KRJ - He A - 1/40
05.03.2013 - KRJ - He A - 1/40
07.03.2013 - KRJ - He A - 1/40
11.03.2013 - KRJ - He A - 6/40
16.03.2013 - KRJ - He A - 5/40
20.03.2013 - KRJ - He A - 1/40
20.03.2013 - KRJ - He A - 3/50
24.03.2013 - KRJ - He A - 3/50
06.04.2013 - KRJ - He A - 3/50
08.04.2013 - KRJ - He A - 4/50
09.04.2013 - KRJ - He A - 6/50
25.05.2013 - KRJ - He A - 2/50

Welsh Ponies In The Show Ring

12.01.2012 Paraatiponit, Driving Class, Overall Supreme Driven Champion I & Driven Champion I
12.01.2012 Paraatiponit, Driving Class, Reserve Driven Champion I
14.03.2012 Mewian Welsh, Driving Class, Overall Supreme Driven Champion & Driven Champion I
14.03.2012 Mewian Welsh, Driving Class, Driven Champion I
21.04.2012 Fiktio, Driving Class, Reserve Driven Champion I


Jälkeläiset

20.04.2012 t. Mewian Caru (i: Stargazer LAC)
12.06.2012 t. Mewian Dduwies (i: Stargazer LAC)
12.01.2013 t. Mewian Dawnus (i: Cymrod Alberic)


Päiväkirja

04.01.2012
Elyana muutti tänään meidän talliimme. Onnellisena uutena omistajana riensin pihalle kaartavan trailerin kylkeen notkumaan, ja danin ottaessa tammaa ulos vain hihkuin ja huokailin onnesta. Tamma näytti saapuessaan niin kauniilta ja iloiselta, vaikka varmasti neitiä jännittikin, että ylpeänä tahdoin heti ottaa ensimmäiset kuvat. Elyana pääsee meillä kisailemaan sekä kouluratsastuksessa että showkilpailuissa, nähtäväksi jää että lähdetäänkö ajoluokkiin vaiko sileälle niissäkin.

02.04.2012
Olimme tänään Micram Poniesissa Match Show'ssa, ja tamma nappasi itselleen sieltä helposti PUN3-palkinnon. Elyana hävisi täpärästi tallimme toiselle tammalle Gerille, mutta ihan hemmetin ylpeitä olemme tästäkin tammasta! Elyana sai kivasti uusia kokemuksia näistä näyttelyistä, joten tulevaisuudessa voisin nähdä meidät vastaavanlaisissa epävirallisemmissakin tilaisuuksissa useamminkin.
Olemme alkaneet katselemaan Elyanalle sopivaa sulhoa, jotta saisimme talliimme uuden cob-varsan. Elyanalle olisi hakusessa ehdottomasti koulupainotteinen yksilö, joka saisi mieluusti olla jo jonkin verran kilpaillut joko kouluratsastuksen parissa tai showkilpailuissa. En malta odottaa sopivan orin löytymistä!

12.08.2013
Takana on nyt vajaan kahden kuukauden kilpailutauko. Elyana oli harvinaisen epäonninen eräällä maastoreissulla, sillä onnistuimme telomaan itsemme ihan vahingossa. Onneksi vahinko ei ollut sen suurempi, vaan selvisimme pienellä toipilasajalla. Nyt meillä on noin viikko aikaa kerrata aiemmin oppimiamme asioita, ennen kuin pääsemme jatkamaan kilpauraa.

01.01.2013
Olemme ahkerasti kilpailleet Elyanan kanssa ja tuloksia onkin kasassa jo reippahasti! Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä hiukan auki, mutta eiköhän niistäkin päästä selvyyteen sitten lähempänä. Elyana on tällä hetkellä varmaan ihan huippukunnossaan, kun olemme treenanneet ja kilpailleet niin tiuhaan tahtiin. Ei mene enää pitkään, kun tamma jo pääsee kisaeläkkeelle ja varsomaan viimeiset varsansa

01.04.2013
Olimme tänään porukalla maastoilemassa ja saimmekin pitää kevään kunniaksi ihan kunnolla poneistamme kiinni! Vauhdikasta menoa riitti itse kunkin toimesta, kun ponit olivat innoissaan ja pörhistelivät minkä ehtivät. Pari laukkaspurttia sai sitten suurimmat riehumiset loppumaan ja loppumatkan saimme jäähdytellmä ja käppäillä rauhassa kotiinpäin. Elyana oli reissun päätteeksi niin kurainen, että se pääsi suoraan pesuboksiin putsattavaksi.

27.07.2013
Tänään ilmoitin Elyanan VWY-tilaisuuteen! Elyana on meillä ollessaan päässyt jo kilpailemaan ja jalostuskäyttöönkin, joten nyt oli jo korkea aika päästä muihin kissanristiäisiin katselemaan. Itse tilaisuushan on vasta ensi kuussa, eli tässä on vielä hetki aikaa jännittää tulevia palkintoja. Toivottavasti kotiinviemisinä olisi ainakin II-palkinto, mutta nähtäväksihän tuo vielä jää.


Valmennukset


ELYANA DAWN ON VIRTUAALIHEVONEN!

ULKOASU © Meow, TAUSTA © subtlepatterns.com, tämä on virtuaalitalli!