img


Jäpäkän Pihkatar


Virallinen nimi: Jäpäkän Pihkatar "Pihka" Kasvattaja: Snniif / Jäpäkkä
Rotu ja skp: Suomenhevonen, tamma Omistaja: Meow
Väri, skk: tprt, 154cm Kotitalli: Koston Suomenhevoset
Rekisterinumero: VH11-018-0139 Painotus: Yleispainotus
Syntynyt: 08.09.2010 Koulutustaso: He A, 110cm
Ikääntyminen: Oma (täyttää 4v 15.02.2011) Arvonimet: SLA-II, YLA3, SV-II

Palkittu SV-II -palkinnolla 28.10.2010

Palkittu 07/2011 SLA-tilaisuudessa:
15 + 18 + 18 + 20 + 15 = 86p = SLA-II
1. Leimat hyvät, tyypiltään hieman ravurimainen. 4p.
2. Lihakseton kaula, loivat lavat. 3p.
3. Pitkä ja avo runko. Hyvä säkä. 4p.
4. Hyväasentoiset jalat. 4p.

Palkittu 08/2011 Yleislaatuarvostelussa:
20 + 19 + 28 + 35 = 102p = YLA3


Luonnekuvaus

Pihkan luonteessa sekoittuu sopivasti molempien vanhempien vahvuuksia. Tamma on käsiteläessä isänsä tavoin rauhallinen ja leppoisa. Se kuuntelee hyvin tuttua ihmistä ja lukee tämän elekielestä mitä hänen kuuluu tehdä. Hyvällä päällä ollessaan tamman voi jättää vaikka keskelle pihaa seisomaan sillä väliin, kun käy itse hakemassa tallista varusteita. Sitä voi myös melko huoletta taluttaa pelkällä riimunnarulla. Vieraamman ihmisen kanssa se saattaa käyttää tilaisuuden hyväksi ja viedä riimu päässänkin taluttajansa meheviin lehtipuskiin. Harjaamisesta Pihka tuntuu ihan tykkäävänkin. Se seisoo karsinassakin paikoillaan vapaana. Tutun ihmisen kanssa karsinan ovi voi melko huoletta olla levällään auki. Myös käytävllä sidottuna odottaa maltillisesti, toimenpiteen loppuun saakka. Kaviot se nostaa jo itse valmiiki. Kengittäjälle siitä ei ole ollut muuta vaivaa, kuin että se saattaa ruveta nojaamaan tätä vasten.

Ratsuna Pihka on enemmän emäänsä tullut. Se liikkuu kepeästi ja eteenpäinpyrkivästi. Se kantaa hyvin intsensä ja kulkee kevyesti kuolaintuntumalla. Pihkalla on kuitenkin inhottava tapa heittää välillä pikku pukkeja. Takapää nousee ilosta ilmaan, mutta myös ärsyyntymisestä. Mitän rodeosarjoja on kuitenkin turha pelätä. Kouluratsuna keskittyminen radalla on yleensä hyvä. Se nostaa kevyesti askelelajeista toiseen ja on helppo koota kaikissa askellajeissa. Esteratsastuksessa pukittelu on vähempää, koska se vasta mukava touhua onkin. Askeleethan siinä sekoaa ja hyvä laukkarytmi katoaa, jos sitä vahingossa innostuu perää heittämään. Pihkalla on hyvä imu esteelle ja on melko varma hyppääjä. Erikosesteetkään eivät suuremmin ihmetytä.

Muiden hevosten seurassa Pihka on hyvinkin tammamainen. Se käyttäytyy, kuin ikiteini. Se hyväksyy seuraansa vain tietyt hevoset, joiden kanssa se sitten hengailee kylki kyljessä. Muut hevoset saavat sitten köniin tältä poppoolta, jos uskaltautuvat tulemaan liian lähelle. Ratsastaessa toisen tultaessa liian lähelle Pihka vain yleensä näyttää hapanta naamaa, mutta saattaa myös yrittää potkaista. Vieraissa paikoissa tamma on leppoisa ja kuuliainen. Se tekee mitä pyydetään ja kotiutuu nopeasti. Traileriin lastaus ei myöskään ole mikään stressin aihe ja matkat sujuvat mutkattomasti heiniä mutustellen.

Luonne © Jenny KSukutaulu

i. Lakean Hapro
tprt, 154cm
Va B, 110cm
SLA-I, YLA2
ii. Humu-Huuma
evm
iii. L.T Piiskari
evm
iie. Terliina
evm
ie. Mustiikki
evm
iei. Laku-Pahe
evm
iee. Nuuppu
evm
e. Sankariina
rn, 154cm
He C, 120cm
ei. Sotasankari
evm
eii. Suomen Sotilas
evm
eie. Sankaritar
evm
ee. Peluriina
evm
eei. Kunnon Peluri
evm
eee. Sokeriina
evm

i. Lakean Hapro on Virtuaalitalli Lakean kasvatti. Ori on väriltään tummanpunarautias ja säkäkorkeudeltaan 154cm. Pään merkkinä tähti ja kuonopilkku. Monitaitoisen suomenhevosen kanssa on kilpailtu este- ja kouluratsastuksen lisäksi myös maastoesteitä. Omistajansa sanojen mukaan se on luonteeltaan hieman höppänä ja hidasälyinen, mutta juuri sen takia mukava käsiteltäessä. Ratsuna se on myös hidas syttymään, mutta lämmetessään yhteistyöhaluinen ja innokas työskentelijä.

ii. Humu-Huuma on tummanpunarautias 152cm ori, joka asustelee Pohjanmaalla Ravitallilla. Pään merkkinä iso tähti, joka erottuu etuharjan ollessa syrjässä kauemmaksikin. Tarkoitus oli tästä ravihevonen tehdä, mutta veri ei vetänyt tähtäämään voittosijoille kilpailuissa. Humu aloitti ravilähdöt innokkaana ja rikkoi helposti laukalle. Jos hän onnistuikin säilyttämään ravin, hyytyi se loppumetreillä ja kadotti kilpailuintonsa. Käsiteltäessä ja yleisesti luonteeltaan kouluarvosanana lähentelisi varmana kympin numeroa. Siispä vaikka ori ei ollut mikään rakenneihme sai hän säilyttää mi-eheytensä. Ja juuri hyvän luonteen takia, sai Humu jäädä ravitallille asustelamaan ja viettelemään harrastehevosen elämää. Pojalla on jonkin verran vedetty hääkärryjä ja yleisölle rekilenkkejä. Myös selästä käsin toimii sangen mukavasti ja muutamaan este ja koulukilpailuunkin on päässyt osallistumaan.

iii. L.T Piiskari oli menestyksekäs juoksija. Ori oli väriltään punarautias ja säkäkorkeudeltaan 157cm. Pään merkkinä pyrstötähti. Orin omisti kasvattajansa Teppo Miettunen, mutta kotitallina toimi hänen luotto raviohjastajan ravitalli, toisella puolella Suomea. Piiskari ei ollut luonteeltaan pahantahtoinen, mutta voimaa löytyi ja ihmisen kunnioittaminen oli aina välillä hieman Hakosessa. Rakenteeltaan se oli ensimmäisen kantakirjapalkinnon arvoinen. Juoksijauran parhain saavutus oli kuninkuusravien toinen sija. Ori oli voittanut tätä ennen useamman lähdön ja oli voittajasuosikki kuninkuuskisassa, mutta jäi tiukassa kilpailussa toiseksi. Kilpailu-ura päättyi pian tämän jälkeen hankosidevamman vuoksi. Orin kohtaloksi koitui lopulta jalostusluvan päättyminen.

iie. Terliina on juossut hyväaikaisen koelähdön ja sen jälkeen ottanut osaa muutamaan muuhunkin starttiin. Ihan kärkiainesta tammasta ei kuitenkaan olisi tullut, joten hän on saanut vietellä siitostamman elämää. Terliina on ollut erittäin hyvä emä jälkeläisilleen. Yleisesti tamma on muutenkin helppo ja kiva käsiteltäessä. Jonkin verran myöskin selästä käsin työskennelty, lähinnä maastolenkkien merkeissä. Väriltään tamma on vaaleanpunarautias ja säkäkorkeudeltaan 152cm.

ie. Mustiikki asustelee myös Pohjanmaalla yksityistallilla. Hänen lisäkseen tallissa asustelee hevoskaverina vain shetlanninponi-ruuna ja muuna seurana on viisikymmenpäinen lehmälauma. Mustiikki on väriltään rautias ja säkäkorkeudeltaan 158cm. Päätä koristaa huuliin asti ulottuva läsi ja vasemmassa takajalassa puolisukka. Mustiikki on toiminut omistajansa opetusratsuna ja parivaljakko on yhdessä kehittyen päässyt etenemään kansallisentason kilpakentille saakka. Koulutaidot riittäisivät jopa Vaativa B:n luokkiin, mutta startannut Helppo A:n luokissa. Esteissä sijoituksia löytyy metrin radoilta. Mustiikki päätettiin laittaa tiineeksi omistajansa jäädessään itsekin äitiyslomalle. Tamma yllätti varsomalla kaksoset, jotka molemmat jäivät hyväkuntoisina henkiin.

iei. Laku-Pahe oli musta 160cm hulmuharjainen komea näky. Vuohiskarvat ja jouhet hulmuten ori kierteli kouluratoja kerta toisensa jälkeen. Nopeasti katsottuna olisi voinut luulla, että kyseessä olisi ollut ylväämmän friisiläisrodun edustaja. Luokkina on ollut kaikille avoimia helppo A - vaativa B luokkia, joista sijoituksia ja voittoja on kerätty. Orin kanssa on myös otettu suomenhevosten mestaruuskilpailuun kahdesti osaa, joissa tuloksena kolmas ja neljäs sija. Laku on luonteeltaan erittäin tasapainoinen ja omaa hyvän itsetunnon. Kolmannen kantakirjapalkinnon lausunnossa oria kehutaan hyväksi tyypiksi, hyvät kuivat jalat, vahvat kaviot.

iee. Nuuppu oli vaaleanpunarautias, liinahtava pientyypin edustaja, jolla säkäkorkeutta 146cm. Päänmerkkinä sillä oli leveä läsi ja yhtä jalkaa lukuun ottamatta täyssukat. Luonteeltaan pikkutamma oli lempeä ja ystävällinen. Viihtyi ihmisten seurassa ja sulatti sydämiä. Tammalle antoi helposti anteeksi sen osaamattomuuden. Kovasti se yritti, mutta aina ei vaan onnistunut. Esteratsastus oli mielekästä tekemistä. Kapasiteetti ei riittänyt aivan isoimmille radoille, mutta 90cm ylittyi vielä ilman pudotuksia. Nuoren omistajansa kanssa kilpailivat kuitenkin lähinnä vain seuratasolla 80cm ratoja. Parivaljakko voittivat kahtena vuotena peräkkäin seuransa juniormestaruuden esteillä. Kouluradalle taidot olisivat riittäneet Helppo B:n rataan.

e. Sankariina on virtuaalitalli Jäpäkän omistama estepainotteinen suomenhevonen. Tamma on väriltään rautias, säkäkorkeudeltaan 154cm ja pään merkkinä piirto. Omistajansa sanojen mukaan Sankariina osaa olla erittäinkin omapäinen ja hienohelma, jos vain sille päälle sattuu tulemaan. Vaikkakin se on ratsuna uskomattoman upea, ei se sitä tarkoita että joka paikassa enkeli pitäisi olla. Tammalla on tapana säikkyä kaikkea mahdollista mikä näkyy tai heiluu. Suomenhevoseksi se on erittäin epävakaa, mikä onkin hänessä kiehtovaa. Estekapasiteetti yltää 120cm radoille saakka.

ei. Sotasankari on säkäkorkeudeltaan 154cm ja väriltään rautias. Ori on vaikuttanut Lapin rajoilla harrastetallilla. Se on yleispainotteinen ratsu, mutta ollut myös siitospuuhissa ja luonut alun ainakin kuudelle varsalle. Luonteeltaan se on tuulten ja tuiskujen kestävä, rauhallinen ja tottelevainen, mutta juuri sopivan reipas.

eii. Suomen Sotilas on rautias 155cm vankempi rakenteine hevonen. Se on omistajansa sanojen mukaan luonteeltaan hyvin vakaa ja varma, mutta puhtia löytyy, kuin pienestä kylästä. Sen taidot suuntautuvat estepuolelle, josta siitä kuoriutuu eteenpäinpyrkivä ja innokas esiintyjä, jonka meno on kuitenkin helposti säädeltävissä. Kilpailujakin se on päässyt kiertelemään ja sinivalkoisia ruusukkeita on kotiin tuotavaksi useampi kantautunut. Jälkeläismäärä ei ole kovin suuri, mutta muutamia kyllä löytyy.

eie. Sankaritar on vaikuttanut Karjalan kunnailla Joensuussa siitostammana. Sillä on huikeat neljätoista varsaa ja onkin niistä palkittu jälkeläisluokka A:lla. Ratsuna tästä olisi varmaan kilpakentille saakka ollut, mutta kyky periyttää hyviä jälkeläisiä vei voiton. Myös luonne lähentelee täyttä kymppiä. Se on ystävällinen ja viaton. Säkäkorkeutta tammalta löytyy 157cm ja väriltään se on rautias ja pään merkkinä piirto.

ee. Peluriina on hamppuharjainen, harmahtavan rautias 153cm estetykki. Kotitallina toimii kilpatalli Oulun-seudulla. Se omaa hyvän estetekniikan ja kapasiteettia olisi isoimmillekin radoille, mutta stressaava luonne on ajanut sen siitostammaksi. Jälkeläisiä se on varsonut kolme, mutta luultavasti enemmänkin on luvassa.

eei. Kunnon Peluri on väriltään punarautias ja säkäkorkeudeltaan 156. Ori asustelee länsirannan tuntumassa pohjanmaalla. Omistajansa sanojen mukaan se on luonteeltaan täyssuomalainen hevonen, järkkymätön ja peloton, kuulias ja aina parhaansa yrittävä. Sen lahjat suuntautuvat esteratsastukseen, josta kerännytkin jo melkoisen saaliin sijoituksia ja ruusukkeita. Ylittää ratana 110cm ja yksittäisenä esteenä 140cm. Tällä hetkellä orilla on neljä jälkeläistä ja lisääkin on varmaankin tiedossa.

eee. Sokeriina on 147cm rautias pientyypin edustaja, joka asustelee Suomen länsirajalla, kaukaa kiireestä ja hoppuillusta. Se on luonteeltaan hieman säikky ja rauhaton, mutta se ei ole estänyt luomasta menestyksekästä kilpauraa. Tamma on yleispainotteinen, mutta kouluratsastus on sen vahvempi laji. Yhdessä omistajansa kanssa ovat kilpailleet Helppo B - Helppo A:n luokkia aluetasolla. Myös seuratason estekilpailuista on kotiseinällä muistona useampi ruusuke. Sokeriina on varsonut kaksi varsaa.

sukuselvityksen © Jenny K.Kilpailukalenteri

Näyttelytulokset tähän

Nämä kilpailut on kilpailtu vanhan omistajan kanssa
KRJ-kouluratsastuskilpailut 04 sijoitusta
15.10.2010 - KRJ KRJ cup - Helppo C - 40 / 28
30.10.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo C - 10 / 50
31.10.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo C - 26 / 50
01.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo C - 29 / 50
02.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo C - 35 / 50
03.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo C - 50 / 50
01.11.2010 - KRJ Cecam Shetland Pony Stud - Helppo C - 36 / 50
01.11.2010 - KRJ Cecam Shetland Pony Stud - Helppo C - 42 / 50
02.11.2010 - KRJ Cecam Shetland Pony Stud - Helppo C - 23 / 50
02.11.2010 - KRJ Cecam Shetland Pony Stud - Helppo C - 19 / 50
03.11.2010 - KRJ Cecam Shetland Pony Stud - Helppo C - 41 / 50
11.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 38 / 50
11.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 24 / 50
11.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 19 / 50
11.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 47 / 50
12.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 5 / 50
12.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 15 / 50
12.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 7 / 50
12.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 8 / 50
12.11.2010 - KRJ Ravenwood Ranch - Helppo B - 6 / 100
12.11.2010 - KRJ Ravenwood Ranch - Helppo A - 50 / 100
13.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 39 / 50
13.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 26 / 50
13.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 24 / 50
13.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 10 / 50
14.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 23 / 50
14.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 23 / 50
14.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 39 / 50
14.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 11 / 50
15.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 40 / 50
15.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 23 / 50
15.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 13 / 50
15.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 34 / 50
16.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo B - 28 / 50
16.11.2010 - KRJ Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 23 / 50
16.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 42 / 50
16.11.2010 - KRJ Viehättävä - Helppo A - 32 / 50
06.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 27 / 30
06.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 27 / 30
07.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 7 / 30
07.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 25 / 30
08.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 3 / 30
08.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 20 / 30
09.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 30 / 30
09.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 18 / 30
10.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 12 / 30
10.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 27 / 30
11.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 22 / 30
11.12.2010 - KRJ Kõrge Hobused - Helppo B - 27 / 30

ERJ-esteratsastuskilpailut 00 sijoitusta
25.11.2010 - ERJ Ponitalli Rotvalli - 80cm - 34 / 50
25.11.2010 - ERJ Ponitalli Rotvalli - 90cm - 17 / 50

VILLIT-esteratsastuskilpailut 01 sijoitus
15.11.2010 - VILLIT VILLI-CUP - 80-90cm - 1 / 21

KERJ-alaiset kilpailut 01 sijoitus
30.10.2010 - KERJ KERJ cup - Helppoluokka - 9 / 15
12.11.2010 - KERJ Miitsu - Tutustumisluokka - 18 / 18
13.11.2010 - KERJ Miitsu - Tutustumisluokka - 12 / 18
14.11.2010 - KERJ Miitsu - Tutustumisluokka - 10 / 18
15.11.2010 - KERJ Miitsu - Tutustumisluokka - 4 / 18
.. ja nämä meidän omistuksessa
22.01.2011 - VSHK - He C - 4/59
24.01.2011 - VSHK - He C - 2/59
24.01.2011 - VSHK - He C - 2/59
25.01.2011 - VSHK - He B - 6/64
01.02.2011 - VSHK - He A - 3/30
01.02.2011 - VSHK - He A - 1/30
02.02.2011 - VSHK - He C - 2/30
04.02.2011 - VSHK - He C - 4/30
06.02.2011 - VSHK - He C - 5/30
17.02.2011 - VSHK - He C - 1/30
17.02.2011 - VSHK - He C - 1/30
18.02.2011 - VSHK - He B - 1/30
19.02.2011 - VSHK - He C - 3/30
19.02.2011 - VSHK - He C - 4/30
19.02.2011 - VSHK - He B - 5/30
20.02.2011 - VSHK - He C - 3/30
21.02.2011 - VSHK - He C - 4/30
26.02.2011 - VSHK - He A - 4/30
27.02.2011 - VSHK - He A - 3/30

01.02.2011 - VSHK - 100cm - 3/30
01.02.2011 - VSHK - 100cm - 3/30
02.02.2011 - VSHK - 100cm - 3/30
04.02.2011 - VSHK - 100cm - 1/30
25.02.2011 - VSHK - 80cm - 3/23
26.02.2011 - VSHK - 90cm - 2/23
01.03.2011 - VSHK - 110cm - 4/20
29.05.2011 - VSHK - 80cm - 5/30
29.05.2011 - VSHK - 90cm - 2/27

28.05.2011 - VSHK - CCI/CIC1 - 2/13

28.01.2011 - KERJ - Helppo luokka - 5/30
30.01.2011 - KERJ - Helppo luokka - 5/30
19.04.2011 - KERJ - helppo luokka - 3/40
24.04.2011 - KERJ - CCI/CIC1 - 3/40
07.05.2011 - KERJ - Helppo luokka - 6/50

15.02.2011 - KRJ - He A - 8/100
17.02.2011 - KRJ - He C - 7/50
18.02.2011 - KRJ - He A - 4/100
18.02.2011 - KRJ - He A - 2/40
20.02.2011 - KRJ - He A - 3/40
06.03.2011 - KRJ - He B - 4/40
07.03.2011 - KRJ - He B - 7/50
08.03.2011 - KRJ - He B - 5/50
10.03.2011 - KRJ - He A - 7/50

20.02.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty - 1/14
26.02.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 2/30
28.02.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 3/30
28.02.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 2/30
01.03.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 3/30
01.03.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 5/30
04.03.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 2/30
09.03.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 2/18
12.03.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 2/18
13.03.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 3/18
21.03.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 5/29
22.03.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty pl - 2/29
25.03.2011 - VVJ - noviisi yhdistetty - 2/30


Jälkeläiset

07.11.2010 t. Lakean Pihlatar (i: Lakean Eevert)
30.03.2011 o. Koston Tuuripeli (i: Karhukorven Teerenpeli)
01.08.2011 o. Koston Nimue (i: Nefertarin Merlin)
01.09.2011 o. Koston Julius (i: Snillin Poliisimestari)
17.09.2011 o. Koston Unihiekkaa (i: Unikuva HUI)Päiväkirja

10.07.2011
Tänään olimme kouluvalmennuksessa Pihkan kanssa. Valmentajamme Mikko nauroi meille meidän saapuessamme, sillä Pihkalla oli känkkäränkkäpäivä eikä se olisi millään halunnut työskennellä kunnolla. Mikko komensi minut pitämään jöötä ja komentamaan kunnolla, sillä Pihkan tuntien se toimii aina parhaiten. Löytyihän se työmotivaatiokin sieltä jostain, kun ensin hikipäissäni lämmittelin kiukkuisen tamman asialliseen kuntoon. Tämän jälkeen Mikko pistikin meidät töihin, ja töitä tehtiin niin kauan että herra oli suoritukseen tyytyväinen. En kyllä tasan suostu tänään enää hevosen selkään, takapuoli on tämän urakan jälkeen liian kipeä!

11.07.2011
Tänään lähdimme Pihkan ja tallimme toisen tamman, Miinan kanssa maastoilemaan. Tallityttömme Kaisa pääsi Miinan selkään, kun minä otin Pihkan alleni. Pihka olikin tänään jo paremmalla tuulella, enkä joutunut varomaan turhia. Pihka otti ihan rennosti, ja löntystelimmekin vierekkäin melkein koko matkan rennossa käynnissä. Lenkki kesti kuitenkin reilusti yli tunnin, vaikka otimmekin välissä pitkiäkin ravipätkiä. Takapuoleni oli edelleen sen verran hellänä etten viitsinyt turhan pitkään ravailla, joten Pihka pääsi paljon helpommalla kuin normaalisti.

13.07.2011
Tänään Pihkalla oli vapaapäivä, ja se saikin tarhailla vapaasti melkein koko päivän. Laitoin tamman samaan tarhaan eilisen seuralaisensa Miinan kanssa, ja tammat painelivat innoissaan menemään ympäri tarhaa. Oli ihanaa katsella kuinka tammat selvästi nauttivat toistensa seurasta ja kihnuttivat toisiaan aidan vieressä niin että minäkin yletin rapsuttamaan neitokaisia.
Meidän olisi aika alkaa etsiä Pihkalle sulhoa, jotta saisimme neidistä jälkeläisen kasvamaan omaankin talliimme. Pihkalla onkin jo pari jälkeläistä, mutta ei vielä toistaiseksi meidän omistuksessamme. Huomenna saa alkaa metsästysurakka!

14.07.2011
Olen tässä nyt koko aamun katsellut ilmoituksia erilaisista suomenhevosoreista, jotka voisivat sopia Pihkalle sulhoksi. En vain ole varma millaisen varsan tammasta meille haluaisin. Haluanko yleispainotteisen, koulupainotteisen, kenttäpainotteisen, valjakkopainotteisen vaiko estepainotteisen? Haluanko siitä kunnon kisatykin vai kenties matalampien/helpompien luokkien puurtajan? Haluanko oikein hienosukuisen yksilön, jotta sillä olisi kunnolla jalostusarvoa? Kunpa Pihka vain osaisi puhua, se voisi kertoa oman painavan mielipiteensä tästäkin asiasta.

15.07.2011
Nyt on karsittu orivaihtoehtoja reippaalla kädellä, päätin että varsasta saisi mieluiten tulla yleis- tai estepainotteinen. Pihka tarvitseekin myös jälkeläisnäyttöjä, sillä alamme tässä pikkuhiljaa valmistautua myös laatuarvosteluihin. Ilmoitinkin tamman jo Suomenhevosten Laatuarvosteluun, heinäkuun tilaisuuteen, vielä täytyy odotella ilmoitusta että mahduimmeko mukaan Pihkan kanssa vai emme. Tamma on ainakin itsessään valmis paketti, kilpailtu on reippaasti, valmentauduttu myös.

16.07.2011
Tänään treenasimme Pihkan kanssa esteitä. Tamma olikin reippaalla päällä, vaikka eilen vedimmekin vauhdikkaan maastolenkin. Sain tosissani tehdä töitä pidätteiden kanssa ettei tamma suinpäin syöksyisi esteille! Lähestymiset olivat oikein reippaita eikä vauhdistakaan ollut puutetta tällä kertaa. Kerran tosin lähestyminen oli todella huono, ja tamma kielsi niin että minä syöksyin yksinäni esteen ylitse - onneksi en loukannut muuta kuin itsetuntoni. Tallitytöt nauroivat äänekkäästi kentän laidalla, ja minä sain kerätä viimeisiä itsetunnon rippeitä kentän tomusta.Valmennukset

28.11.2010, kouluvalmennus, valmentajana Tiiri
Ratsukko tuli valmentautumaan omalle tallilleni ja pidimme kolmevarttisen tuokion lämmitetyssä maneesissamme. Jenny verrytteli Pihkan itsenäisesti. Tamma näytti alusta alkaen hyvin virkeältä ja halukkaalta tehdä töitä. Pukittelujakaan ei koko aikana nähty laisinkaan, vaikka tamma kuulemma näitä silloin tällöin heittelee. Aloittelimme valmennuksen tulemalla pitkien sivujen alusta loivasti väistättäen avoa sisällepäin. Välissä suoristus ja loiva väistätys jatkui sulkutaivuttaen. Ennen päätyä suoristus ja vapaa suunta. Sama myöskin ravissa. Pihka yritti alkuun olla turhankin kuuliainen ja esittää nokkelaa. Tamma siis yritti ennakoida tehtäviä. Tajuttuaan, ettei se saakkaan siitä kiitosta, alkoi se kuuntelmaan selästä tulevia ohjeita tarkemmin. Tamma oli rento ja liikkui kevyesti. Laukkaa työstimme keskiympyrällä. Pienensimme laukkaa ja suurensimme laukkaa. Tarkoituksena oli tehdä vaihdokset mahdollisimman pienin avuin. Lisätyn laukan jälkeen, jouduit ottamaan muutamat peruutukset, hakien kuuliasuutta, ennen kuin homma lähti pelittämään. Toiseen suuntaan temmon vaihdokset sujuivatkin jo hyvin nätisti. Loppuravit ravailitte kolmikaarisia kiemurauria taivuttelemalla. Kokonaisuutena sain Pihkasta lupaavan kuvan ja uskon tästä nuoresta tammasta kasvavan vielä oikein hyvä kilpakumppani.

21.05.2011, maastoestevalmennus, valmentajana katti
Jokainen ratsukko hoiti itsenäisesti alkulämmittelyn pellolla maastoradan vieressä. Kun kaikki olivat valmiita, suuntasimme esteille. Meow ja Pihka olivat vuorossa neljänsinä. Aluksi ratsukko ylitti tukin kerran molemmista suunnista. Pihka totteli Meowin apuja tarkasti ja hyppy sujui ongelmitta. Sitten vaihdettiin kahden esteen sarjalle. Ensimmäisenä oli vuorossa tukki ja toisena risueste. Tässäkin kohtaa Pihka totteli ratsastajaansa herkeämättä ja ylitti sarjan moitteettomasti. Sen jälkeen sama sarja otettiin vielä toisesta suunnasta. Lopuksi muutkin ratsukot saivat hypätä samat esteet. Valmennuksen lähetessä loppuaan näytin kaikille yhteisesti kuuden esteen radan - ensin tukki, sitten sarja (tukki & risueste), muuri, toinen sarja (tukki, risueste & tukki), banketti ja lopuksi vielä oja. Ensimmäinen tukkieste ja sarja olivat Pihkalle helppo nakki. Muurilla se alkoi epäröidä, mutta Meowin rohkaistua sitä se hyppäsi esteen yli kuuliaisesti. Alastulo oli hieman haparoiva. Toinen sarjaeste ei onnistunut aivan täydellisesti muurin takia. Banketille Meow sai koottua tamman - se eteni nättiä, hyvätempoista laukkaa, ja aloitti ponnistukset juuri oikeista kohdista. Viimeinen ojakaan ei tuottanut ratsukolle vaikeuksia, ja Meow taputti tammaansa kaulalle. Pihkan kanssa voi treenata hieman erikoisempia esteitä, jotta se ei sitten säikähdä niitä vaikkapa kisaradoilla.

21.06.2011, estevalmennus, valmentajana Seela.
Pihka oli hyvin neitimäinen valmennuksen alusta loppuun saakka. Tamma vierasti muita hevosia, ja ratsastajalla oli todellinen työ saada tamma kuuntelemaan itseään ja keskittymään itse esteisiin. Puomeilla tamma nosteli jalkojaan korkealle, ja välillä sekosi sen vuoksi askeleissaan. Päästyämme itse esteisiin, aloitimme 50cm radalla. Tamma nosti laukan halukkaasti, mutta piti koko ajan silmällä muita hevosia. Tamma sekoili välillä askeleissaan, ja rikkoi raville, mutta ratsastaja kannusti ratsunsa nopeasti uuteen laukkaan. Uudella yrittämisellä ratsu alkoikin jo kuuntelemaan paremmin ratsastajaansa, ja suoritus olikin jo paljon parempi. Korotin esteitä seuraavaksi 100cm korkeiksi, ja päästin ratsukon samaiselle radalle näyttämään taitonsa. Tamma alkoi jo olemaan paljon paremmin hallussa, ja totteli ratsastajaansa kuuliaisena. Puhtaan suorituksen jälkeen korotin esteet vielä 110cm korkeiksi, ja päästin ratsukon kentälle. Kolmannella yrityksellä saatiin puhdas rata, ja saimme lopetella rennoilla jäähdyttelyillä valmennuksen.

12.07.2011, estevalmennus, valmentajana Juli
Alussa epäilin jo hetken tämän ratsukon touhuja, sillä lämmittelyiden aikana Pihkalla tuntui löytyvän enemmänkin keveä takapää kuin etupää noin hyppäämistä ajatellen - pukkia lensi, mutta ihmettelinkin löytyykö ponnistusta sitten takapäästä ollenkaan. Esteitä kootessani havaitsin kuitenkin miten pukittelu vähentyi ja lopulta katosi kokonaan, kun taas tamma innostui aivan silminnähden. Se kulki hyvin eteenpäinpyrkivästi ja Meow ratsasti sitä tasaisin avuin. Lämmittelyesteillä kuitenkin Pihka hieman innostui ja sen tempo tahtoi nousta vähän turhankin vauhdikkaaksi. "Anna vain rauhassa pidätteitä, äläkä päästä sitä esteelle ennenkuin se rauhoittuu." Jutustelin Meowlle, joka teki heti työtä käskettyä ja teki muutaman pääty-ympyrän ennenkuin ohjasi tamman uudestaan esteille. Tämän jälkeen tamma alkoi rauhoittua ja kuunteli ratsastajansa ohjeita rehellisesti ja kuuliaisesti. Varsinaisilla esteillä teidän kanssa ei tullut juurikaan mitään erityistä harjoiteltavaa, joskin tamman tempo tahtoi olla tosiaan vähän turhankin menevä useilla esteillä. Tästä syystä panostimme lähinnä rauhalliseen lähestymiseen ja harkittuun hyppäämiseen. Pihkan kanssa täytyi selkeästi tehdä useasti töitä pidätteiden kanssa, jotta neiti suostui siirtymään esteeltä toiselle vauhdikkaasti, mutta kuitenkin hidastamaan ennen ponnistusta sen verran, että askeleet soveltuvat esteiden väliin. Erityisesti sarjaesteiden kohdalla tämä tuotti hieman hankaluuksia, mutta jokusen harjoituskerran jälkeen Pihka alkoi kuunnella ratsastajaa ja hyppäsi myös sarjat erittäin hyvässä vauhdissa. Hyvä, teistä on selkeästi esteratojen kehäketuiksi!

27.07.2011, kouluvalmennus, valmentajana Petra
Kun saavuin maneesiin olitte jo lämmitelleet. Tänään kokeiltaisiin kokeilla tunti ilman pienehköjä pukkeja. Olin kuullut että Pihka sitä vähän harrastelisi. Aloiteltiin sitten raviharjoituksilla. Aloiteltiin loivalla kiemurauralla toisella pitkällä sivulla, ja toisella pitkällä sivulla kokeiltiin käynnissä vähän pohkeenväistöä. Kehuin tamman askelia ja sitä kuinka hyvin se polki ravissa alleen ja hakeutui nätisti muotoon. Pohkeenväistötkin sujuivat mallikkaasti. Sitten vaihdettiin suuntaa pysähdyksestä takaosakäännöksellä ja tehtiin ravissa pohkeenväistöjä toisella pitkällä sivulla ja toisella koottiin ja pidennettiin vuorotellen vähän ravia. Pihka kulki hienosti ja pohkeenväistöt ravissa meni aivan mahtavasti. Lisäykset ja kootut ravit menivät myös ihan mallikkaasti. Sitten ajattelin että tehtäisiin vuorotellen koottua laukkaa ja vuorotellen lisättyä laukkaa pääty-ympyröillä. Ensimmäinen koottu laukka meni aivan mahtavasti, mutta toisella kerralla kun alkoi Meow koota hevosta niin tuli Pihkalta pienet pukit. Tuon laukkatreenin jälkeen vaihdoit pari kertaa lävistäjällä laukassa suuntaa laukkaa vaihtaen ja jatkaen aina uralla. Kehuin että todella hienosti meni valmennus. Kun lähdin jäitte vielä tekemään hieman loppu veryttelyjä.

27.07.2011, kouluvalmennus, valmentajana Ziki
Rämän ryhmän viimeinen valmennettava saapui paikalle, ja ihmettelin tämän olevan jälleen tamma. Eikö ihmisillä ollutkaan muita kouluhevosia kuin tammoja? No, palataan kuitenkin takaisin itse valmennukseen. Tamma liikkui lämmittelyiden aikana rauhallisesti ja keskittyi ratsastajan pyyntöihin. Ongelmia ei näyttänyt olevan, vaikka tammaa saikin alkuun kannustaa hieman eteenpäin tämän vain laahustaessa ja raahaten takajalkojaan perässään. Saadessaan hieman kannustusta, heräsi tamma horroksestaan ja alkoi keskittyä jälleen enemmän ratsastajaan. Valmennuksessa teimme siirtymisiä, jotka tuntuivat olevan tälle ratsukolle aivan tuttu juttu. Käynnistä raviin ja takaisin tietyn kirjaimen kohdalla ei tuntunut tuottavan ongelmia lainkaan, joten siirryimme harjoittelemaan pysähdyksestä raviin ja takaisin pysähdykseen. Tämä oli jo hieman haastavampaa, mutta Pihka ja Meow suorittivat tämänkin kunnialla. Laukassa siirtymiset eivät menneet aivan yhtä puhtaasti. Väliin tuli aina pari raviaskelta, kun laukasta piti hidastaa suoraan käyntiin. Myös laukan nostossa tuli pari pukkia tammalta, ennen kuin tämä syöksähti eteenpäin. Siirtymiset olivat siis tältä parivaljakolta vähintäänkin huvittavia, mutta kun ratsukko oli lopulta saanut siirryttyä onnistuneesti laukasta käyntiin, annoin ratsukolle vapauden aloittaa loppujäähdyttelyt.

01.08.2011, kouluvalmennus, valmentajana bill
Pihka toimi sujuvasti, eikä teutaroinut apuja vastaan. Siirtymisissä voisit olla jämäkämpi, sillä nyt etenkin ravi-laukka-siirtymiset olivat liian pitkiä ja tamma kiihdytteli ennen kuin siirty nopeampaan askellajiin. Muista valmistella Pihka siirtymisiin, jotta et yllätä sitä; hienoinen huomautus kuolainta siirtämällä on tarpeeksi. Pidä kädet omilla puolillaan ja rauhassa sään yläpuolella, älä päästä niitä valahtamaan satulan etukaarelle. Pihka oli aktiivinen ja miellyttävä, liikkeet ok.

02.08.2011, kouluvalmennus, valmentajana bill
Päivän teemana olivat kaarevat urat. Pidä kumpikin ohja tuella, vaikka kyse onkin kaarevasta urasta, ja muista pitää kädet omilla puolillaan. Ratsasta tamma paremmin pohkeen ympärille. Pihkan liike oli tänään parempi kuin eilen, se oli aktiivinen ja takaosakin liikkui hyvin. Nostot olivat paremmat ja sujuvammat, eikä kiihdyttelyä ollut samalla lailla kuin eilen. Pihka toimi hyvin ja pysyi rauhallisena niin kuin ratsastajansakin.Ikääntyminen

1 vuotta - 18.10.2010
2 vuotta - 27.11.2010
3 vuotta - 06.01.2011
4 vuotta - 15.02.2011
5 vuotta - 27.03.2011
6 vuotta - 06.05.2011
7 vuotta - 15.06.2011
8 vuotta - 25.07.2011
9 vuotta - 03.09.2011
10 vuotta - 13.10.2011
11 vuotta - 22.11.2011
12 vuotta - 01.01.2012

Jäpäkän Pihkatar on virtuaalihevonen!

 

img