Chobonfiret xx

 
Täyttää 4 vuotta 07.01.2014 || Tämä on virtuaalihevonen || © Jessica M.

Virallinen nimi:
Kutsumanimi:
Sukupuoli:
Syntymäaika
Rotu:
Säkäkorkeus:
Chobonfiret xx
Firet
tamma
30.06.2013, ikä
englantilainen täysiverinen
165cm
Rekisterinumero:
Koulutus:
Painotus:
Tuoja
Kasvattaja:
Omistaja:
VH13-006-0217
CIC3
kenttä
Fiuppe VRL-12466
Anthony Lobell, Iso-Britannia
Nora VRL-02066
Luonnekuvaus

Chobonfiret eli tutuille Firet on ruunikko täysiveritamma, joka on luonteeltaan hyvin tulinen tamma. Sen kanssa ei kovin monet pärjää ja siksi tamma onkin vain yhden tai maksimissaan kahden ihmisen hevonen. Firet ei periaatteessa omaa huonoja käytöstapoja, mutta on luonteeltan sen verran kipakka, että saattaa vaikuttaa siltä ettei tamma ole koskaan saanut kunnon peruskoulutusta. Firet on energinen ja touhukas, mutta myös arvaamatonkin välillä. Sen kanssa täytyy aina olla tarkkana, ettei tamma pääse yllättämään tempuillaan.

Hoitaessa Firet on malttamaton, eikä millään jaksaisi seisoa paikallaan. Se ei pidä ollenkaan hoitotoimenpiteistä ja protestoi jokaista vastaan. Varusteiden laitto saattaa olla yhtä tuskaa tamman nostaessa päänsä korkealle suitsia laitettaessa ja satulan kanssa saa aina taiteilla jotta sen saa tamman selkään. Kun Firetin kanssa touhuaa enemmän, sen käytös muuttuu hieman paremmaksi, jos tamma oppii kenelle se voi ryppyillä ja kenelle ei. Tamman kanssa tulee olla päättäväinen ja käyttää jopa koviakin otteita välillä. Taluttaessa Firet on hermostunut ja steppailee puolelta toiselle. Positiivista on, ettei se sentään ryntäile ja riistäydy käsistä. Kengittäjää varten neiti täytyy rauhoittaa, koska muuten kenelläkään ei ole kivaa.

Firetin luonnetta kuvailtuani, ihmettelen varmaan, miksi ylipäätään olen ostanut tällaisen tamman. Syynä oli tamman uskomaton ratsastettavuus ja kapasiteetti kenttäratsuna. Ratsuna tamma on todella hienon näköinen ja tuntuinen. Sen selkään ei kuitenkaan voi laittaa kokemattomia ratsastajia, sillä tammalla ratsastaminen ei ole niin helppoa kuin miltä se saattaa näyttää. Kokenut ratsastaja pystyy näyttämään tammalle kaapin paikan ja saa näin Firetistä esiin sen hyvät puolet. Tällaiselle ratsastajalle Firet on unelmaratsu ja aivan uskomattoman potentiaalinen kilpahevonen. Firetin parhaat puolet tulevat esiin kenttäradalla, jossa tamma nauttii täysin siemauksin. Esteradalla tamman kanssa täytyy muistaa kontrolli, sillä Firet kuumuu todella paljon. Sen hyppytekniikka pysyy kuitenkin hyvänä vauhdista huolimatta, mutta kauhean nätin näköistä meno ei ole, jos tamma vain kiitää eteenpäin ja ratsastaja killuu mukana. Kouluradalla Firet on näpsäkän näköinen tapaus. Se on hyvin eteenpäin pyrkivä ja osaa koota itsensä kauniin näköiseksi pakkaukseksi.

Kilpailuissa Firet on hyvin innoissaan ja tämän takia sen käsittely ei ole aina helppoa. Kisoissa kannattaa valita rauhallinen paikka varustamiseen ja muihin toimenpiteisiin, sillä ylimääräinen hälinä hermostuttaa tammaa entisestään. Verryttelyssä Firet ei keskity ollenkaan ja kanssakilpailijoiden kasvoilta voi huomata voitonriemuisen ilmeen. Itse suorituksessa tammalla on kuitenkin äärimmäinen keskittymiskyky ja se yllättääkin muut kilpailijat suorituksellaan. Firet on rohkea, teknisesti hyvä ja eteenpäinpyrkivä. Sen nopeuskaan ei ole haitaksi kenttäkisoissa, kyllä siinä monet puoliveriset jäävät kakkoseksi. Myös kestävyyttä tammalta löytyy, mikä varmasti johtaa juurensa sen emän puolen laukkapainotteiseen sukuun. Sieltä löytyy pitkän matkan juoksijoiden lisäksi sprinttimatkan laukkaajia. Tämä on minusta täydellinen yhdistelmä Firetin isän ratsusuvun kanssa.Sukutaulu


I. Cocombaun xx
xx-o, 167cm
II. Charlendorf xx
xx-o, 168cm
III. Chor Key xx
xx-o
IIE. Lenjta xx
xx-t
IE. Xeron Let
xx-t, 161cm
IEI. Dhorxron xx
xx-o
IEE. Xara xx
xx-t
E. Fantbon xx
xx-t, 164cm
EI. Skynselker xx
xx-o, 170cm
EII. Sergie xx
xx-o, 165cm
EIE. Fanseller xx
xx-t, 160cm
EE. Xonrent'obon xx
xx-t, 164cm
EEI. Banjo xx
xx-o, 166cm
EEE. Xobon xx
xx-t, 159cm

I. Cocombaum xx on 167 senttinen ori, jolla on kisattu pääasiassa kenttäkisoja. Luonteeltaan se on melko hätäinen kaveri, joten tulokset kisoista ovat olleet erittäin vaihtelevia. Kapasiteettia orilla kuitenkin on vaikeisiinkin luokkiin. Jälkeläisiä hevoselta löytyy tällä hetkellä 15 kappaletta, joista osa on ikävä kyllä perinyt isänsä hätäisyyden - onneksi kuitenkin hätäisyys on esiintynyt varsoilla vain maasta käsin käsiteltäessä.

Ii. Charlendorf xx on toiminut ikänsä laukkaratsuna. Sillä kisataan edelleen risuesteillä ja tuloksetkin ovat erinomaisia. Luonteeltaan ori on rauhallinen ja sosiaalinen hevonen, joka antaa kisoissa itsestään 110 prosenttia. Chardlendorfin 40 varsaa ovat melkein jokainen menestyneet erinomaisesti oman lajinsa kisoissa ja se on erittäin haluttu ori jalostuksessa.

Iii. Chor Key xx oli luonteeltaan tulinen ori, joka rakasti juoksemista. Sillä oli tajuton kunninanhimo ja yleensä sen nimi komeili kärkikolmikossa. Oria ei ehditty paljoa käyttämään jalostuksessa, koska se kuoli kesken eräiden laukkakisojen sydänkohtaukseen.

Iie. Lenjta xx:stä ei hirmuisen paljon tietoja ole, mutta huhut kertovat tamman olleen hieno ja yhteistyöhaluinen neiti, jolla kisattiin melkein lajia, kuin lajia.

Ie. Xeron Let on rauhaa rakastava tamma, joka kuitenkin pitää myös kisaamisesta. Sillä kisataan kenttäratsastuksessa ja kisoissa se muuttuukin rauhaa rakastavasta tammasta oikeaksi kisatykiksi. Kotioloissa Zeron Let on nimittäin melko laiska. Kuudelle varsalleen tamma on ollut erinomainen emä ja periyttänyt hyvää rakennettaan niille.

Iei. Dhorxron xx on nykyään eläkepäiviään viettävä kenttähevonen. Luonteeltaan se on helposti kuumuva ja energinen ori, joten aktiviteettia vaaditaan edelleen päivittäin. Ikäkään ei orin energiaa ole vähentänyt, vaan se jaksaisi edelleenkin pitkiä ja vauhdikkaita treenejä, jos jalat vain olisivat vielä siinä kunnossa, että aktiivinen treenaus olisi mahdollista. Jälkeläisiä orilla on 25 kappaletta, jotka ovat perineet isänsä voimakkaat hypyt.

Iie. Xara xx:n tarina on melko surullinen alkua lukuunottamatta. Se ehti saada kaksi varsaa ja kisata parit kymmenet kenttäkisat, ennen kuin naapurin vanha mies erehtyi luulemaan karkuteillä olevaa tammaa hirveksi ja ampumaan sitä siihen malliin, että tamma jouduttiin lopettamaan. Tammasta kyllä povattiin hienoa kenttähevosta, koska tammalta löytyi kapasiteettia vaikka muille jakaa. Sen taru kuitenkin ehti loppua ennen kuin se oli edes alkanut kunnolla.

E. Fantbon xx on 164 senttinen kenttähevonen, joka kisaa aktiivisesti omistajansa kanssa. Varsoja ei hirveänä ole tammalle kertynyt, koska omistaja on keskittynyt vain kisaamiseen. Luonteeltaan tamma on reipas ja sen hypyt ovat voimakkaita ja räjähtäviä. Fantbon rakastaa kisaamista ja yksikin vapaapäivä saa sen keräämään niin paljon pöllöenergiaa, että on mahdotonta pitää sillä täysin vapaita päiviä.

Ei. Skynselker xx on hurmaava 170 senttinen ori. Se on oikea halinalle, joka rakastaa kaikenlaista huomiota. Skynselker onkin yksi tallinsa suosikeista niin ratsuna, kuin hoidettavanakin. Ratsuna se on suosittu, koska se antaa kaikkensa miellyttääkseen ratsastajaa ja pärjätäkseen kenttäkisoissa. Tammoja on ori ehtinyt astua 20 kappaletta, joista jokaisen varsa on ollut toinen toistaan hienompia.

Eii. Sergie xx on aika tavallinen hevonen. Siltä kyllä löytyy kapasiteettia isoihinkin luokkiin, mutta intoa taas ei niinkään paljon. Se kyllä hyppää mitä eteen laitetaan ja ihan mukavalla tyylillä hyppääkin. Vauhtia vaan jää uupumaan melkoisesti. Varsoja orilla on tällä hetkellä 10 kappaletta, joista jokainen on onneksi isäänsä melkoisesti reippaampi.

Eie. Fanseller xx oli kuvan kaunis tamma, jota kaikki ihailivat. Se oli luonteeltaan temperamenttinen, muttei missään nimessä vaarallinen. Tamman liikkeet olivat päätä huimaavia ja hypyt sulavia. Fanseller pärjäsi oikein mukavasti kenttäkisoissa ja varsojakin sillä jäi jälkeen 8 kappaletta.

Ee. Xonrent'obon xx on erittäin vahvaluonteinen tamma, jolta ei myöskään temperamentisuutta tai herkkyyttä puutu. Se ei anna virheitä helposti anteeksi, joten ratsastajan tulee tietää mitä tekee. Muutamat kisat ovatkin menneet plörinäksi sen takia, kun ratsastaja on tehnyt virheen ja tamma on jähmettynyt liikkumattomaksi. Kapasiteettia ja taitoa tammalta löytyy ja varsinkin kun on oikeanlainen ratsastaja, joka osaa sen taidot tuoda esille.

Eei. Banjo xx oli sileällä laukkakilpailuissa kisannut ori, jota käytettiin myös kenttähevosten jalostukseen sen nopeuden takia. Luonteeltaan Banjo oli yritteliäs ja kunnianhimoinen hevonen, joka varmasti antoi kaikkensa oikean jockeyn kanssa. Varsoja ori ehti hommata viisi kappaletta, ennen kuin loukkasi jalkansa sen verran pahasti, että lopetus oli välttämätön.

Eee. Xobon xx on omistajansa luottoratsu edelleen, joka on myös usealle uudelle kenttäratsastajalle toiminut opetusmestarina. Luonteeltaan tasainen ja anteeksi antava tamma on omiaan opetusmestarin hommaan. Rakenne Xobonilla on erinomainen kenttäratsastukseen ja ponnuakin siltä löytyy. Varsoja tammalle on ehtinyt siunaantua seitsemän kappaletta.

© Jaana K.

Jälkeläiset


11.09.2013 xx-t. Charisma Ring xx (i. Ringmaster xx)
06.10.2014 xx-t. Chocobo Ring xx (i. Route 66 xx)
10.02.2015 xx-o. Chipotle Ring xx (i. China Syndrome xx)
20.02.2015 rbsh-t. River Chorale (i. Priâtnyj Dzentl'men)
Kilpailumenestys


Chobonfiret xx on saavuttanut kenttäratsastuksessa maksimitasonsa (vt. 7). Ominaisuuspisteitä voit katsella VRL:n profiilista.


Päiväkirja & valmennukset


6.11.2016 Päiväkirjamerkintä (kirjoittaja yaren)
Täällä sitä oltiin, kisoissa Iso-Britannian tyyliin! Miten olin kyseiseen tilanteeseen päätynyt, olikin varsin mielenkiintoinen seikka. Olin saanut Noralta kutsun luokseen kyseiselle mantereelle, enkä tälläkään kertaa voinut kieltäytyä pienestä ulkomaanreissusta. Pitkään en ollut ennättänyt kuitenkaan Special Ringissä paikkoja ihmettelemään, kun tallin omistaja oli huikannut, että hänelle oli juuri kyseiselle päivälle siunaantunut kilpailut, joista poisjättäytyminen olisi ollut kuulemma vähintäänkin typerää. Niin, olin auttanut vähän hevosten laitossa ja pian olimmekin suunnanneet auton nokan kohti kisapaikkaa. Paloin halusta nähdä, miten kilpailut eroaisivat kotimaan tyylistä, olihan kaikki muutenkin niin paljon erilaisempaa.

Saavuttuamme perille, oli koko paikka ollut yhtä hälinää ja vilskettä, enkä pysty käsittämään, miten jokainen silti löysi tiensä ilmoittautumiseen ja oikealle lähtöpaikalle. Nora alkoi purkamaan hevosia tottuneesti pihalle ja jakeli niitä muutamille muillekin lisäkäsille varustettavaksi. Minua hän vilkaisi hetken ja heitti sitten Firet-nimisen tamman riimunnarun minulle. Katsoin häntä hämilläni, mutta talutin sitten tamman väljemmille vesille – tai yritin taluttaa, mutta täysiveritamma valitsi mieluummin sykkyilevän tahdin. En tiedä, oliko tämä joku testi Noralta, mutta minun oli kyllä todettava, ettei valtava ruunikko todellakaan ollut mikään helpoin tapaus. Suomenhevosiin tottuneena saatoin vain todeta, että tässä oli pakkaus aivan omanlaista sähäkkyyttä ja tulta. Toki olin omienikin kanssa tottunut vähän vaikeampiin tapauksiin, mutta ainahan se vieras hevonen tuntui hankalammalta, kun ei tiennyt mitä odottaa.

Nora tuli siinä vaiheessa kysymään, tarvitsisinko apua, kun olin saanut juuri heivattua satulan Firetin selkään. Totesin kyllä pärjääväni, mutta hommissa saattaisi kestää tavallista pidempään. Nauraen nainen poistui paikalta ja huikkasi käyvänsä tässä välissä ilmoittautumassa, mutta tulisi tuota pikaa takaisin. Pian tämän jälkeen sain yllättävää kyllä taituroitua melkoisen hyvin suitsetkin tammalle, tosin lyhyt pituuteni ei antanut mitään hyviä lähtökohtia sille, että hevonen nosteli päätään varsin taidokkaasti yläilmoihin tietäen kikan olevan hyvinkin toimiva. Joka tapauksessa pidin varsinaisena työvoittona sitä, kun olin viimein valmis ja tehtävänäni oli enää pidellä Firetiä paikallaan. Pian Nora tulikin jo takaisin ja ilmoitti, että hän ratsastaisi hevosistaan ensimmäisenä juuri Firetillä. Ilahduin asiasta, sillä pääsisin pian nauttimaan kunnolla kisatunnelmasta ja voisin seurata mielenkiinnolla, kuinka Nora pärjäsi tulisen tammansa kanssa kenttäratsastuksen parissa…

Webdesign © melissa     Kuvat © Jessica M. & DVPonyClub