Lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 3. toukokuuta 2015.

Methildis

ruunikko holstein-tamma, säkäkorkeus 162cm
syntynyt 16.04.2014 Saksassa, 23-vuotias, rekisterinumero VH14-044-0228
omistaja Miia VRL-10864, kasvattaja Matt Wolfe, Saksa
kenttäpainotteinen, koulutustaso KERJ: CIC2 / KRJ: vaativa A / ERJ: 130cm

ERJ-II
(7 + 37 + 18 + 20 + 11 = 93 p.) ERJ II

YLA3
23,5 (16,5+7) - 24 (12+12) - 17 - 10 - 4 = 78,5p / YLA3

KERJ-II
7 + 40 + 17 + 20 + 12,5 + 0 = 96,5 KERJ-II

KRJ-III
4 + 40 + 13 + 20 + 11,5 = 88,5 p. KRJ-III

Methildis, tutummin Mette on todellakin oikea monitoimihevonen. Tamman kanssa kilpaillaan niin kenttä-, rataeste- kuin kouluratsastuksessakin. Luonteeltaan Mette on juuri sopiva opetusratsuksi, sillä vaikka tammalla on useita hoitajia ja ratsastajia, on tamma aina yhtä miellyttävä ja helppo käsiteltävä.

Hoidettaessa Mette on kärsivällinen ja rento. Tammaa saa harjata joka puolelta ja vaikka vähän miten sattuu, se korkeintaan astuu askeleen kauemmaksi hoitajasta. Korvista ja hännästäkin tammaa on vedelty pienimpien tallityttöjen ja -poikien toimesta, eikä sekään näytä tammaa pahemmin hetkauttavan.

Ratsuna tamma on sopivan herkkä, mutta samalla melko anteeksiantava. Metteä kestää ratsastaa huonostikin ja tamma pyrkii aina tekemään parhaansa. Kapasiteetiltaan pienikokoinen ruunikko ei ole päätähuimaava, mutta opettajana se on sitäkin parempi. Erityisesti kouluradalla Mette on monen ratsastajan mieleen, sillä se on rauhallinen, kärsivällinen eikä se ala tehdä omiaan vaikka ratsastaja ei olisikaan tehtävän tasalla. Esteillä Mette on melko menevä, eli sitä saa pidätellä välissä aika paljonkin, mutta kokonaan jarrut eivät ole koskaan kadonneet. Hyppääjänä tamma on melko kaikkiruokainen, esteen ulkonäöllä ei ole merkitystä kunhan se pysyy paikoillaan. Maastoesteillä vauhti hiljenee, mutta sama rohkea ja varma hyppääminen jatkuu.

Matkustajana Mette on moitteeton. Tamma kävelee pilkkopimeään traileriin luottavaisesti ja on purettaessa yhtä helppo. Edes hermoilevat kanssamatkustajat eivät saa Metteä hermostumaan. Jopa kilpailupaikkojen hälinässä tamma pysyy rauhallisena ja helppona käsitellä vaikka ympärillä pyörisi hermostuneita hevosia ja ihmisiä.

Ihan täydellinen ei Mettekään voi olla ja se näkyy eläinlääkärin käydessä tallilla. Tamma on oppinut tunnistamaan tallilla yleensä käyvän eläinlääkärin ja tämän ollessa paikalla Mette ei tahtoisi antaa kiinni ollenkaan tai tulla ulos karsinastaan ilman herkuilla houkuttelua. Huolimatta vuosia kestäneestä mielistelystä, tamma epäilee silti edelleen aina eläinlääkärin olevan paikalla tekemässä pahojaan.

Sukutiedot

Meffridus evm
hol, prn 164cm
Hayd Meinard
hol, trn 167cm
Mathis hol, m 168cm
Kinne hol, trt 165cm
Luniwunde
hol, rtkm 166cm
Ludewicus hol, rtkm 166cm
Iswild hol, rn 162cm
Adelheidis evm
hol, trn 163cm
Hayd Achert
hol, m 164cm
Hayd Areno hol, m 165cm
Otthild hol, mkm 163cm
Heidindrudis
hol, tprn 162cm
Heimerich hol, prt 161cm
Hedewigis hol, mrn 163cm

Meffridus oli saksalainen korkean tason esteratsu. Punaruunikko ori oli luonteeltaan todella helppo ollakseen ori, ja luonteensa ja ratsastettavuutensa ansiosta Meffridus olikin suosittu jalostusori jo nuorena. Hieman pienikokoinen 164 senttiä korkea ori jättikin peräti 26 jälkeläistä, joista useat painottuivat esteratsastukseen isänsä tavoin.

Hayd Meinard oli luonteeltaan helppo ja miellyttävä. Ratsuna tummanruunikko oli hieman haastava, mutta sopivan ratsastajan löydyttyä kilpaili se jopa 150cm luokissa menestyen hienosti. Ulkonäöltäkään Meinard ei ollut hullumpi, sillä se kantakirjattiin kakkospalkinnolla 6-vuotiaana. Menestyksensä ansiosta 167 senttinen ori oli suosittu jalostusori ja se jättikin jälkeensä 21 varsaa.

Luniwunde oli kaunis rautiaankimo holsteintamma. 166cm korkea Luniwunde oli sekä luonteeltaan että ratsastettavuudeltaan erittäin miellyttävä ja vaikka kilpaura tammalta jäi tekemättä, oli tamma jalostuskäytössä neljän varsan verran. Jälkeläismäärä jäi varsin pieneksi, sillä 11-vuotiaana neljännen varsansa jälkeen tamma ei enää tiinehtynyt toistuvista yrityksistä huolimatta ja siitä eteenpäin Luniwunde oli pelkästään harrasteratsuna nuoremmille tallitytöille.

Adelheidis oli lähinnä siitoskäytössä varsana sattuneen tapaturman vuoksi. Tammalla olisi kuitenkin ollut potentiaalia ja liikettä vaativammillekin radoille, minkä takia tamman kasvattaja piti vain 163 senttisen tummanruunikon itsellään. Varsoja Adelheidis sai 8, joista jokainen peri emänsä hyvät liikkeet. Tamma menehtyi 24-vuotiaana vanhuuteen.

Hayd Achert, musta 164 senttinen holsteinori, on edelleen tunnettu nimi kenttähosteinkasvattajien piireissä. Ori lopetettiin 20-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin, mutta ennen sitä ori oli kilparatsuna yhdellä sen ajan lahjakkaimmista kenttäratsastajista. Achertin kanssa ratsastajansa Peter Quinn kehittyikin CIC2-tasolta aina CIC4-tasolle vain kahdessa vuodessa. Luonteeltaan ori oli orimainen ja voimakas, mutta Quinn onnistui tekemään kurittomasta nelivuotiaasta orista yhden parhaimmista kenttäratsuista. Pian Achertin lopettamisen jälkeen ori paljastui loistavaksi periyttäjäksi, sillä sen jälkeläiset ovat isänsä tavoin menestyneet jopa CIC4-tasolla oikean valmennustiimin avustamana.

Heidindrudis oli vaatimattomampi 162cm korkea tummanpunaruunikko tamma. Rudikseksi kutsuttu tamma oli luonteeltaan hieman kiukkuinen, mutta omistajansa halusi kuitenkin saada tammasta teetettyä ainakin yhden varsan, vaikkei tiennyt jalostuksesta mitään. Onnekkaan orivalinnan myötä harrasteratsuna toiminut hieman huonoluonteinen Heidindrudis varsoi kuitenkin lahjakkaan ja hyväluonteisen tammavarsan, joka jäi tamman ainoaksi sen menehtyessä ähkyyn vain kuukausi varsan vieroituksen jälkeen.

Jälkeläiset

s. 03.07.2014 fwb-o Tieler Mathis (i. Sacramento)
s. 01.08.2014 hol-o Tieler Don Pagani (i. Don Pacelli)
s. 13.09.2014 fwb-t Tieler Ishildis (i. Urban)
s. 27.09.2014 rp-t Tieler Mitzi (i. Gottzschmidt Fritzi)
s. 22.04.2015 hol-t Tieler Carlis (i. Chivalrous)

Kilpailutiedot

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus 2090.64 op.
Nopeus ja kestävyys 951.36 op.
Kuuliaisuus ja luonne 2311.48 op.
Tahti ja irtonaisuus 1537.56 op.
Tarkkuus ja ketteryys 0.00 op.
Kenttäratsastus
3042 op.
Taso 7/5
Kouluratsastus
3849.04 op.
Taso 8/6
Esteratsastus
4402.12 op.
Taso 8/7

Päiväkirja

01.06.2014
Trakehnerinhevostamma Gabriele, holsteininhevostamma Methildis sekä suomenhevosori Krispin muuttivat tänään Tieleriin ensimmäisinä hevosina ikinä! Saksasta yhdessä Suomeen matkanneet Gabriele ja Methildis olivat kuulemani mukaan rauhallisia ja kokeneen oloisia matkustajia vaikka ikää tammoilla ei ole kuin muutama vuosi. Suomen rajojen sisällä muuttanut kolmevuotias Krispin sen sijaan oli kuulemma järjestänyt tammayleisön innoittamana jo lastauksessa ensimmäisen show'nsa ja jatkanut melkolailla samoissa tunnelmissa koko matkan, aina Tielerin pihaan saakka.

Koko konkkaronkka pääsi trailerista suoraa omiin tarhoihinsa, Krispin valitettavasti vielä yksinään, sillä seuraava oritallin asukki, saksalainen ratsuponiori Gottzschmidt Fritzi on edelleen Saksassa. Tammat pääsivät suoraa yhteiseen tarhaan, sillä erottamiselle ei ole oikein syitä tammojen asuttua yhdessä jo Saksassa.

01.08.2014
Mette varsoi tänään aamuyöllä toisen varsansa, holsteinorin Tieler Don Pagani. Pagani on ensimmäinen holsteininhevosvarsa mitä Tielerissä on ikinä syntynyt ja sitä ei voinut olla huomaamatta, kun Meten myötä holsteininhevosiin rakastunut talliporukka oli valinnut (ilmeisesti äänestyksen myötä) Paganin nimen jo kahta kuukautta ennen sen syntymää.

Pagani on tosiaan Meten toinen varsa ja kokeneena emänä Mette osasi suhtautua Paganiin huomattavasti paremmin kuin ensimmäiseen varsaansa Tieler Mathisiin. Näin jälkikäteen porukka muistelee Mathisin syntymästä aiheutunutta kohellusta hymyssä suin, vaikka silloin se olikin kaukana hupaisasta. Mette kun ei varsottuaan ymmärtänyt yhtään mikä möykky sitä seuraa nykyään joka paikkaan, eikä tamma oikein tajunnut olla varsalle emänä. Ihan kuin Meten hämmennys ei olisi ollut tarpeeksi, oli Mathis ensimmäisen kuukautensa ajan rehellisesti sanottuna idiootein varsa mihin olen törmännyt. Kirjaimellisesti törmännyt. Onneksi sekä emä että varsa tointuivat hämmennyksestään muutamassa viikossa ja sen jälkeen yhteiselo oli hyvin onnellista ja helppoa. Muutoin Meten jälkeläisnäytöksi olisi jäänyt vain yksi imbesilli...

27.09.2014
Jokainen voinee kuvitella tämän päiväisen hämmästykseni. Hain Methildista laitumelta puolen päivän aikaan puolinukuksissa ja tottuneesti tamma tuli portille huudosta vastaan. Nappasin tamman naruun ja lähdimme tallia kohti, minä edelleen puolinukuksissa mitä ilmeisimmin. Tallissa lykkäsin tamman sujuvasti karsinaansa, ollanhan me tamman kanssa tätä samaa tehty joka päivä jo pian 10 vuotta. Äkkiherätys tuli kun suljettuani karsinanoven yleensä niin kärsivällinen Methildis oli napata sormeni ammottavaan kitaansa ja oven toisella puolella seissyt varsa aloitti huutokonsertin. Hypähdin taaksepäin ja pikkuvarsa uskaltautui lähemmäs emäänsä, jolloin molemmat onneksi lopettivat huutamisen. Hetken hämmästelyn jälkeen heräsin kunnolla ja tajusin päästää varsan emänsä karsinaan. Himputin Methildis oli varsonut aamupäivän aikana laitumelle...

Tämä on virtuaalihevonen.