VIRTUAALITALLI
Avenge

Roscoff Chesnaught

kuvaa ei voida näyttää kuvaa ei voida näyttää
© JS
NIMI Roscoff Chesnaught KASVATTAJA Roscoff Sportponies
ROTU & SKP. new forest, ori OMISTAJA Meow VRL-10122
VÄRI, SKK. trn, 140cm KOTITALLI Avenge
REK.NRO. VH14-027-0210 PAINOTUS yleispainotus
SYNTYNYT 24.09.2014 KOULUTUSTASO Helppo A, 110cm
IKÄÄNTYMINEN Oma (3v 24.12.2014) ARVONIMET

Luonne

Roscoff Chesnaught on luonteeltaan varsin vekkuli tapaus. Oripoika tykkää ihmisistä kuin hullu puurosta eikä välttele myöskään tallikissojemme seuraa. Spessuksi kutsuttua oripoikaa saa lääppiä kuka tahansa ja mieluiten mahdollisimman pitkään. Spessu tykkää huomiosta eikä kaihda keinoja sitä saadakseen. Tallissa täytyy tietysti pitää meteliä ja tarhassa pitää esitellä hienoja liikkeitä aina kun vain on mahdollista ja katsojia ympärillä, oli se sitten naapuritarhassa lymyilevä poni tai aidan takana seisoskeleva pikkulikka.

Hoidettaessa Spessu tykkää seurata hoitajan tekemisiä, oli hoitaja sitten valitsemassa sopivaa harjaa harjapakista tai räpeltämässä oripojan harjan kanssa, mikä tekee etenkin harjan palmikoinnista hieman haastavaa. Spessun saa harjata ihan reippaalla kädellä ja mieluiten vaikka rapsutella samalla oripojan lempipaikoista, kuten alahuulen alta tai otsasta. Pään edessä saa heilutella mitä vain, eikä Spessu siitä säikähdä. Mahan alta Spessu vähän kutiaa, mutta siitäkin selviää kun oria komentaa tiukasti pysymään aloillaan. Kaviotkin nousevat varsin sutjakasti, kun vähän tönäisee lavasta ja komentaa samalla kevyesti. Kengittäjä tosin voi olla asiasta eri mieltä, sillä hänelle Spessu kyllä pistää hanttiin parhaansa mukaan.
Varustaminen on helppo nakki, kun Spessusta on kyse. Oripoika saattaa vähän steppailla varusteet nähdessään, koska tietää pääsevänsä pian ulos ja töihin, mutta kyllä se silti suunnilleen aloillaan jaksaa seisoa koko varustamisen ajan. Satulavyötä kiristäessään kannattaa käyttää ihan reippaasti voimaa, sillä Spessu on ottanut tavakseen pullistella aivan mahdottomasti. Kentällä toki kiristetään vielä uudemman kerran, ettei ratsastaja kiepsahda samantien pojan mahan alle.
Kuolaimia kannattaa vähän lämmittää ennen kuin niitä tarjoaa Spessulle, sillä oripoika tuntuu vihaavan kylmiä kuolaimia. Vaan kukapas niistä pitäisi? Pääasia on se, että pitää oman päänsä kylmänä oria komentaessaan, tai se lähtee huitomaan turvallaan kohti kattoa, mikä tuo lisähaastetta suitsien paikoilleen laittamiseen.

Ratsuna ori on vallan mainio tapaus! Orin koulutus on alusta lähtien sujunut mallikkaasti ja ori tuntuu oppivan uudet asiat tuossa tuokiossa. Spessu työskentelee mielellään ja pyrkii selvästi miellyttämään ratsastajaansa, vaikka tämä olisikin vähän tumpelo tai muuten epäilyttävä tyyppi. Toki orilla on hieman sitä kipinääkin, eihän se nyt ihan tossukka ole! Liian kovilla avuilla tai suusta kiskomalla orin saa vain pahalle tuulelle ja silloin koko lopputreeni meneekin helposti plörinäksi. Tarkoilla ja rauhallisilla avuilla ori pysyy vastaanottavaisena eikä pane pahakseen isompaakaan rääkkiä.
Kouluratsuna Spessu on aivan mahtava! Orilla riittää liike mainiosti helpon A:n tasolla ja se on kiemurat ja koukerot oppinut kuin silmänräpäyksessä. Ratsastajan täytyy antaa orille tukea varsinkin oikeassa kierroksessa, tai se sortuu välillä helposti epätasaisempaan laukkaan, mutta muuten Spessu on aivan loistoheppu. Esteillä Spessu innostuu herkästi, mutta pysyy kyllä käsissä kun sitä vähän ensin rauhoittelee ja muistuttaa olemassaolostaan. Spessulla on hyvä hyppytekniikka ja sen lahjat riittävätkin mainiosti jopa 110cm tasolle.

Kisaratsuna Spessu on hieman erilainen kuin kotona, sillä vaikka se rakastaa huomiota, liika hälinä voi olla liikaa. Yleensä ori otetaan trailerista vain vähän ennen h-hetkeä varustettavaksi ja verryteltäväksi, jotta se ei ehdi keräämään kierroksia turhan paljoa. Lämmittelyyn ei tällöin jää liiemmin aikaa, mutta siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Itse suorituksen aikana ori saattaa unohtua tsekkaamaan katsojia (siellähän voi piileksiä vaikka mitä petoja), mutta pienellä kantapään kopautuksella ori palautuu omaksi itsekseen.

Sukutaulu

i. Hudson Cappuccino Case
km, 142cm
ii. Poniniemen Cobalt Blue
km, 144cm
ERJ-III
iii. Leonhart's Record
prt, 137cm, ERJ-III
iie. Fredrikstorps Ceres
rnpäistkm, 145cm
ie. Café Bombon of Yeneva
km, 140cm
iei. VIR MVA Ch Tallulah's Looser
prt, 140cm, NFL-II, ERL-II
iee. Cheshire Cat
km, 141cm
e. Nerian Sunsnip
rn, 137cm
ei. Nerian Sunburst
rn, 140cm
eii. VIR MVA Ch Pennhurst Stratocaster
trn, 146cm, KTK-II, KRJ-II
eie. Suzie's Strange Love
trt, 139cm, KRJ-III
ee. Riihen Shanelle
rn, 136cm
eei. Ghosthunter
trn, 138cm, YLA2
eee. Shesarebel
trn, 135cm

Jälkeläiset

Kilpailukalenteri

Spessu kilpailee porrastetuissa kilpailuissa este- ja kouluratsastuksessa. Täydelliset ominaisuuspisteet löydät Spessun rekisterisivulta.

Ominaisuuspisteet osa-alueittain
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 19.90 pistettä.
Kuuliaisuus ja luonne: 20.30 pistettä.
Tahti ja irtonaisuus: 0.00 pistettä.
Pisteet ja tasot eri lajeissa
Esteratsastuksessa orilla on 40.2 pistettä ja se on tasolla 0.
Kouluratsastuksessa orilla on 20.3 pistettä ja se on tasolla 0.

Päiväkirja

24.09.2014
Tänään sain puhelun Iso-Britanniasta Liialta, joka omistaa Roscoff Sportponies -nimeä kantavan tallin. Olin tehnyt alustavan tarjouksen nyt syyskuussa syntyvästä varsasta ja sieltähän se Liia soitteli, että orivarsa olisi nyt syntynyt. Orivarsaa olin vähän toivonutkin, sillä ainahan talliin mahtuu useampikin kivasukuinen oripoika! Liia ehdotti muutamaa sopivaa nimeä ja sen kummemmin miettimättä valitsin heti ensimmäisen ehdotuksen eli Roscoff Chesnaughtin. Chesnaught on kuulemma väriltään tumma ruunikko, mikä kyllä kieltämättä miellyttää omaa silmää oikein mainiosti. Chesnaught muuttaa meille heti vieroituksen jälkeen, olettaen että kuljetus järjestyy helposti mantereelta toiselle.
Chesnaught pääsee saavuttuaan ensin kotiutumaan rauhassa ja tämän jälkeen alamme opettaa poikaa ponien tavoille. Myöhemmin tiedossa on sitten reippahasti koulutusta, sillä minä haluan päästä tämän ponin kanssa mahdollisimman nopeasti kisakentille! Tarkoituksena olisi opettaa Chesnaught ainakin koulu- ja esteponiksi ja jos menestystä irtoaa, voidaan kokeilla myöhemmin myös kenttäratsastusta. Näyttelykäyttöäkin saattaa olla tiedossa, mikäli sieltä kovin hyvännäköinen otus meille saapuu, mutta se nyt jää vielä nähtäväksi. Toiveissa olisi siis menestystä kaikilla elämän saroilla ja tietysti oripoika pääsee myös jalostuskäyttöön, onhan sillä niin kiva sukukin!
Oripojan molemmat vanhemmat asustavat Roscoffissa ja vaikka ne eivät vielä olekaan kilpailumenestystä kummempaa mainetta niittäneet, niiden suvut ovat huippuluokkaa. Seuraavasta polvesta löytyy jo palkittuja poneja ja myöhemmistäkin polvista löytyy jos jonkinmoisia helmiä! Nyt jään kuitenkin odottamaan pienen oripojan saapumista, jotta pääsen näkemään sen livenä enkä joudu tuijottelemaan vain sähköpostin liitteenä saapuneita kuvia.

Valmennukset


Roscoff Chesnaught on virtuaalihevonen!

Webdesign © Miia 2013, taustakuva © The Inspiration Gallery, ponikuva © Ipsu.